۞ MoNggO MamPeR ۞

♥♥I am Freelance Photographer I shoot for Engagement,Family Potraiture Birthday Party &Etc♥♥

worldwide.fm
Sekarang Ada Orang sedang melepak kat sini.terima kasih dan datang lagi

SERI RASA AIDILFITRI

Tengok title ni janganlah ingat aku dah beraya erk. Ni sekadar tajuk nak sambut Aidilfitri tak lama lagi kan. Bukan rajin dan bukannya malas tapi keiginan mencuba membuatkan semangat berkobarkobar nak mencupa segala resepi yang ada. Start pukul 9 pagi hingga jam 4 petang dok mengadap doh segala doh dan dapatlah 4 jenis biskut raya untuk tahun ni. Bila dah selesai mata pun mula layu. Tak terasa penat tapi baubauan ini yang membuatkan aroma mata turut sama longlai (huhuhu). Hari ini nak sambung lagi dengan resepi lain yang memandangkan semalam ada bahan yang tak ada. Kakak ku ini ku pesan beli BREADCRUMB dibelinya tepong roti (wallah). Ku pesan beli coklat BAR dibelinya COKLAT CADBURRY yang makan tu (hehehe). Dah lah banyak pulak tu adui untung siapa yang suka makan chocolate ni. 
Biskut pertama dalam senarai adalah BISKUT ARAB. Senang nak buatnya dan bahan tak lah banyak sangat.



 BISKUT ARAB
Bahan-Bahan:
500 gm tepung gandum
250 gm gula halus
 
  250 gm minyak sapi

CARA
Gaulkan tepung dengan gula dan minyak sapi yang telah dicairkan hingga sebati.

Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan sebesar guli kemudian dileperkan sedikit.

Bakar hingga elok kuningnya. Setelah masak angkat dan disejukkan.

Kemudian digolekkan di atas gula halus.
Biskut Bulan Senja

 Biskut Nestum

Selamat mencuba. Ada 1 jenis tu lupa nak snap pulak Biskut Nestum kismis. Nanti try letak resepi kat sini erk.

5 comments:

☆ lieya latif ☆ August 22, 2010 at 11:11 AM  

wah kakl....cantik2 biskut akak....ni kalo buat bisnes pun ok nie.....ramai yg berkenan nak beli hehehehehheh....

rajin akak, sekali bakar, berjenis2 kuih...cayalah kak....

atty's August 22, 2010 at 9:29 PM  

rajin dila buat kuih raya

Anonymous August 23, 2010 at 1:57 AM  

Hello

I wanted to share with you a wonderful site I just came across teaching [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] like they teach it in the Israeli Army (IDF) If you guys have seen the Discovery Channel TV Show called Fight Quest you would have seen their chief instructor Ran Nakash there featured on their [url=http://www.kravmagabootcamp.com][b]Krav Maga[/b][/url] segment. Anyways, let me know what you think. Is training via the internet something you would do?


cheers

Fred

Lady of Leisure August 23, 2010 at 5:55 AM  

uish biskut suji tu peberat aku dila sedapnya.. nanti nak try la..

Uncle August 23, 2010 at 10:05 PM  

alamak, sedap ni...kalau sambil tengok tv, mahu habis sebalang ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
My photo
I am Freelance Photographer I shoot for Engagement,Family Potraiture & Birthday Party ♥♥ my email: ohdilla@yahoo.com

۞Got Promblem ۞

click here for help

۞ Blog Archive ۞

Powered by Blogger.

۞ Recent PostS ۞

Recent Posts

Popular Posts