۞ MoNggO MamPeR ۞

♥♥I am Freelance Photographer I shoot for Engagement,Family Potraiture Birthday Party &Etc♥♥

worldwide.fm
Sekarang Ada Orang sedang melepak kat sini.terima kasih dan datang lagi

Memoria....

Suasana raya masih meriah seperti sediakala. Satu hari satu malam memang seronok bila dikunjungi saudara mara. Sampai tak dan nak shoot suasana kemeriahan ini. Apa taknya asyik dok pegang span pinggan jar mana nak dan nak buat benda lain (huhuhu). Apa pun 1st raya dapat jugak balik kampong walaupun hanya sekejap. Sekali lalu intaiintai tempattempat yang selalu dikunjungi atau disinggahi waktu zaman mudamuda dulu. Nostalgia....kesemuanya. Kampong ku desaku yang ku kasihi.....


TERingat dulu bila ada orang citer ada nampak momok kat benteng ni. Sebelah kanan tu ada satu rumah & tempat cina jual ikan fresh. wAKTU dulu ada tempat pembuangan sampah kat area tu. Monyetmonyet begitu banyak sekali. Agaknya sekarang ada yang dah mati disebabkan faktor umur kebarangkalian.

Satu nama yang popular dalam kategori nama kampong ku. Disinilah kampong ibunda ku terchenta. Rindu kat mak.......

Bila melintasi surau bersebelahan rumah makcik rindu ni teringat pulak waktu dedulu. Bila habis sekolah mesti singgah rumah bikrop kat belakang surau ni. Kawan sekolah siti khadijah pun rumahnya dekatdekat situh jugak. Melalui fb baru ku tahu siti khadijah yang ku panggil 'adek' telah mengadap ilahi. Alfatihah buat adek. 

Kak pint mesti tahu lokasi umah ni kat mana kan (huhuhu) . Kak pint det day kita macam nampak keter akak kat bawah umah jar (hehehe)

Kedai Sin Bee cukup pamos waktu aku skolah dulu. Agaknya nyonya tu ada lagi ntah tidak erk. Hablin ngan kak pint jer yang boleh konpemkan benda ni.  Wah sekarang dah ada malaysiarice.com lagi. Antara kedai paling lama di 'mbando'  iaitu nama manja bagi pekan Tg Karang. Ada satu kedai lagi kat sebelah bai roti tu. Aku panggil kedai Resmil. Cam tu kut spelling dia. Adui adui. cakap pasal bai roti tu memang cukup pamos kat mbando ni. Cikgu Lias.....agak agak ingat lagi tak kedai tu kalau cikgu baca blog ceq ni.


Kalau aku sebut KIAN GUAN ada jugak yang pening pening nak mengingat apa ada dengan nama ni. Tapi bila aku sebut 'KEdai kurus' mesti terbayang  jejaka handsome (kategori encem jugak lah kan) dengan specky yang terletak dimatanya. Orangnya kurus. Adiknya di panggil 'Gomok' tapi sweet sebab ada dimple lagi. Kat sini lah selalu bertapa kalau time bokak skolah. Kat sini lah beli baju skolah kasut skolah barang nak raya semua tokmaknenek ada segala. Boleh tawor tawor lagi. Rugi tak singgah hari tu. Nak tengok jugak lah si Kurus tu macamana rupanya sekarang. Kedai serbaguna kata orang tu. Tak payah nak gi jauhjauh seberang sana. Kat kedai kurus ni ada segala.



Tak jauh dari kedai kurus ni terletaknya Hospital Tg Karang. Kalau lalu tu mesti bau ubat. Mulalah beremang bulu tengkuk. Sebab apa aku terbayang rumah mayat. Ada ka........

Dah penat mata melilau naik pedeh dibuatnya. Jom lah kita beraya lagi. Kali ni destinasi ke Sg Kajang. Ni lah rumah adik aruah ayah. Rumah kampong yang baru direnovate ni. 



5 comments:

4 Kay-E September 14, 2010 at 8:49 AM  

Dila,
kalsik lah gamabr2 ni.. sume nye ada kenangan ye..

cuti lg ke?

dilaOHdila September 14, 2010 at 9:22 AM  

salam kak Ita...
tq. ni tempat lama lagi dikenang masa kcik2 dulu
dilla masih cuti hingga ahad ni
akak...kalau nak mai PM dilla erk
ohdilla@yahoo.com
nanti dila bagi no phone kat akak

Lady of Leisure September 15, 2010 at 8:14 PM  

dila aku suka bebenau pic pelita tu..

Uncle September 15, 2010 at 9:48 PM  

Uncle minat dengan gambar sampan tu...syahdu sangat!

kak kham September 16, 2010 at 2:08 PM  

tq dila lawat fp akak... cantik gambo2 dila... dah tak buat fp lagi ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
My photo
I am Freelance Photographer I shoot for Engagement,Family Potraiture & Birthday Party ♥♥ my email: ohdilla@yahoo.com

۞Got Promblem ۞

click here for help

۞ Blog Archive ۞

Powered by Blogger.

۞ Recent PostS ۞

Recent Posts

Popular Posts