۞ MoNggO MamPeR ۞

♥♥I am Freelance Photographer I shoot for Engagement,Family Potraiture Birthday Party &Etc♥♥

worldwide.fm
Sekarang Ada Orang sedang melepak kat sini.terima kasih dan datang lagi

BADAK MAI dah.....

Bila sebut PAYA INDAH WETLANDs terbayang bayang Bluehyppo tengah bersidai dalam paya. Tapi Cik Bad yang dilla katakan ni nama aje pun. Pendekkata kalau Cik Bad nak rempuh maut pun tak jadi apa. Jangan takut........



Bahan-Bahan: Bhn A :

4 Biji ubi keledek (warna oren)
½ Cawan Tepung Gandum
 
 
Bhn B : (inti)

1 Cawan kelapa parut
3 Biji cili padi / cili kering
2 Sudu Udang kering / Ikan Bilis
Sedikit Garam dan serbuk Perasa
Sedikit Gula


Cara: Rebus ubi keledek sehingga lembut (jgn terlalu lembik) toskan dan sejukan. Kemudian lenyek ubi tersebut sehingga hancur serta tambah sedikit tepung gandum sehingga boleh dibentuk (doh).Panaskan kuali,tanpa minyak. Masukkan isi kelapa, cili yg telah di tumbuk bersama udang kering serta serbuk perisa gaul sehingga sebati dan sedikit garing.Bentukkan doh dan masukkan inti td. Goreng doh sehingga warna keemasan.

 

**Credit to mesra.netResepi

12 comments:

☆ lieya latif ☆ August 17, 2010 at 11:44 AM  

KUIH peberet ni kak dod oiii...yg penting intinye mesti power....pedas sume rase.....pastu goreng garing cuk badaknye...adoi sedapnye kak dod......aku kecur dah ni kak oiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

dilaOHdila August 17, 2010 at 11:50 AM  

lieya....
Letak udang seketok ketok sedap mbangget. tak susah rupanya nak buat benda ni...nanti cuba erk.

MamaFaMi August 17, 2010 at 12:12 PM  

Sabor ye ma...saborrr bebanyak ye. Tarik nafas... lepas... tarik... lepas....

Haa... lega sket! Hihihi...

p/s : Ma buat cookies, insyaallah, cuma lom start je...

dilaOHdila August 17, 2010 at 12:18 PM  

mama...welcome mama
hehehe mesti mamafami pejam mata ni (hehehehe)
dah nak start buat cookies ke, tak sabor nak nyinggah umah mama sinun

Lady of Leisure August 17, 2010 at 12:44 PM  

dila comelnya coq badak ang ni wei geram aku tengok.. inti dia pedas2 tu best kan

deaf_angel August 17, 2010 at 6:35 PM  

dod
love all the photos of your last 3 postings..

dod, aku gi snap mesjid tv dod

en_me August 17, 2010 at 7:00 PM  

rajinnyerr mbakyu tewww..

Ruziawati Bukhari August 18, 2010 at 9:30 AM  

ayo.. sedapnya!! lagi pedas lagik sedap.. yummy!!

akudimar August 18, 2010 at 11:02 AM  

adila...aku pernah try nak buat kuih ni...tapi terlebih sudah tepung dia...hape lagi keras cam kulit badak la.

baru aku tau, cuma taruk setengah cawan tepung ropernyer.hihihi.

4 Kay-E August 18, 2010 at 11:36 AM  

Hehe.. Ingatkan badak apa lah tadi... comel je :)

KSWSK August 18, 2010 at 1:48 PM  

teringat iklan hippo nangis xleh nak blk raya

~~ciklinn~~ August 18, 2010 at 5:37 PM  

tq2... linn toraiiiiiiiiiiii nantii..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
My photo
I am Freelance Photographer I shoot for Engagement,Family Potraiture & Birthday Party ♥♥ my email: ohdilla@yahoo.com

۞Got Promblem ۞

click here for help

۞ Blog Archive ۞

Powered by Blogger.

۞ Recent PostS ۞

Recent Posts

Popular Posts