۞ MoNggO MamPeR ۞

♥♥I am Freelance Photographer I shoot for Engagement,Family Potraiture Birthday Party &Etc♥♥

worldwide.fm
Sekarang Ada Orang sedang melepak kat sini.terima kasih dan datang lagi

'KONDANGAN'

Hari Ahad balik kampong pulak ada jemputan kenduri kahwen. Maklum musim cuti sekolah dah tentunya banyak ' kondangan'. Dalam bahasa Jawa ' Kondangan ' itu bermaksud undangan. Ada kaitannya dengan entry kali ini kerana ini adalah majlis orang jawa yang bertempat di sungai gulang-gulang. Apa yang seronoknya majlis kali ini ianya mengimbau nostalgia dizaman dilla waktu kecikkecik dulu. Dalam suasana keramaian, majlis gotong royong kenduri kendara sebegini dipanggil 'Rewang" oleh masyarakat Jawa. Yang paling terharu dilla dapat berjumpa jiran atau sedara jauh yang samasama satu kampong dulu lebeh kurang 20 tahun lamanya tak jumpa. Masyaallah...mmg terharu sungguh. Ada yang kenal pada nama tapi bila org yang terpacul depan mata macam tak disangka (hahaha) betul ke dia nih) adui. Itu lah saat yang paling tak di lupa. masakan nak sama kalau 20 tahun tak jumpa dah sebegini orangnya erk. Macam jejak kasih pun ada.

Pengantin baru pun ada sekali... 

Dengar macam bunyi kompang aaa....

Aca dengar kompang erk....

 Waktu ni mmg teringat orang zaman dulu jadi penganten. Tabur beras renjis mawar.  Pengapit pun naik seronok tu (hehehe).


Kakak-kakak penganten yang ceria....
 Salam Arang (hahaha) saje nak dajal penganten urang ni.

6 comments:

atty's June 8, 2010 at 10:33 AM  

salam dila..tu lah kan ..
kalo time kenduri ni yg besh dpt jumpa ..sedara mara..jiran lelama dulu ..

kucingorengemok June 8, 2010 at 11:24 AM  

ke-terer-an kak dila kan, gambar cucur basuh tangan pun boleh jadi cantik & interesting (kita jeles, hehe)

☆ lieya latif ☆ June 8, 2010 at 12:25 PM  

SERONOK layan pic akak....cantek2....

lieya suke kak kenduri2 kawin ni....dpt mkn nasi minyak byk2 hahaahah...pastu skrang gelabah mauu puase sebab kg dah naik wakaakakaka...

deaf_angel June 8, 2010 at 1:05 PM  

dod, makanan nye gambo mana dod?

tempat cuci tangan je tu atas meja.

dilaOHdila June 8, 2010 at 3:25 PM  

SALAM ATTY...
ni mmg best. dpt jumpa kwn2 lama sedara mara yg jarang jumpa, memang bising suasana masa ni (hahaha).

KG
tq bery much. hanya hobi dah menjadi adat wajib kalau tak shoot sehari rasa macam tak cukup nak upadate blog ni kan..

dilaOHdila June 8, 2010 at 3:26 PM  

LieyA
kalau kenduri versi urang jawa cam ni lah kan. MESTI KIEYA KAT JOHOR PUN LAGI BEST SIAP ADA KUDA KEPANG.....

dep
AKU SAMPAI LUPA NAK SNAP GAMBAR MAKANAN NI gara2 dapat jumpa sedara sekian lama menghilang....lain kali aku boh gambar nasi ambeng yer dep

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
My photo
I am Freelance Photographer I shoot for Engagement,Family Potraiture & Birthday Party ♥♥ my email: ohdilla@yahoo.com

۞Got Promblem ۞

click here for help

۞ Blog Archive ۞

Powered by Blogger.

۞ Recent PostS ۞

Recent Posts

Popular Posts