Dah lama tak masak kat dapor. Selalu kakak dilla yang masak atau beli lauk siap ni. Since kakak dilla gi Umrah ni dilla turun dapur lah apa lagi. Cuti tiga hari ni asyik duk dapur je Hahaha. Lunch tadi masak ikan cencaru sumbat perot. Hehehe mesti pening kan. Mana ada nama resepi ni.
Bahan-bahannya:-
1 biji bawang besar
5 biji cili api
1 biji cili merah besar
Kunyit hidup (separuh ja)
Belacan (bakar)
3 biji bawang putih
Sedikit halia
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
Air asam jawa
sedikit garam
Caranya:
- Tumbuk kesemua bahan dan tepikan.
- Ikan cencaru yang telah dibersihkan taburkan sedikit kunyit dan garam
- Kemudian masukkan bahan-bahan tumbuk kedalam perot ikan cencaru tadi dan goreng.
2 comments:
Oooo cencaru sumbat... resepi sambalnya lain sikit dr yg biasa saya buat
lawa pinggan
Post a Comment